Eriks blogg

Eriks blogg

Om bloggen

Skriv gärna en kommentar om du känner för det

13/10 Färöarna

AllmäntPosted by Erik Lihm Thu, October 13, 2011 20:19:27

Har svårt att få tiden att räcka till, så därför blir det inte inlägg på bloggen lika ofta som tidigare. –Under de gyllne dansbandsåren fanns det orkestrar (bl.a Flamingkvintetten) som var bokade flera år framåt i tiden. Idag är det nog inte många band som är bokade mer än ett halvår eller kanske ett år framåt i tiden. För egen del är det väldigt blandat efter som jag har en hel del spelningar utanför orkestern. För några veckor sedan blev jag tillfrågan om att spela för Helmia (Värmlands största bilfirma) som hade en specialkväll med ca 500 inbjudna. Det var enormt trevligt , jag satt i entrehallen spelade när gästerna anlände.

Sanna Nielsen hade också ett bejublat framträdande. Vad som imponerade extra på mej var att hon inte hade något förinspelat utan hade bara en gitarrist med sig. Första gången jag träffade Sanna var för drygt 10 år sedan då hon var på Gran Canaria där jag spelade och jag måste säja att hon är precis lika ödmjuk nu som hon var då – att hon sen är en grymt bra sångerska gör ju inte saken sämre.

Jag har ju tack vare åren med Vikingarna och åren på kryssningsfartyg besökt alla 5 världsdelar och alltså väldigt många länder. För några veckor sedan blev det dock besök i ett nytt land , nämligen Färöarna. Det blev ett par riktigt intressanta dagar.

Vi anlände fredag eftermiddag och på kvällen blev det en middag på ett ställe som egentligen inte var restaurang men där ägaren av huset tog emot olika sällskap vid speciella tillfällen och han och hans fru lagade maten själva, ja det blev en riktigt mysig kväll.

Färöarna har en väldigt specill natur och är mycket kuperat och där det i princip inte växer några träd.Nästa dag startade med sightseeing, men jag avstod (hade gärna velat vara med) för vi spelade ju helt på inhyrda instrument och det fanns 2 Yamaha keyboard för mej som jag aldrig spelat på tidigare så jag ville bekanta mej mer med instrumenten i första hand för att inte göra bort mej under kvällen. Det var en väldigt speciell kväll för att först skulle vi göra ett uppträdande för ca 500 personer som var specialinbjudna med anledning av att dom hade döpt ett fartyg samma dag som låg på storleksordning 500 miljoner i inköp. Kl 23 var det så dags att spela för allmänheten i en idrottshall. Konferencier på dansgalan var radioprofilen Elis Poulsen som hade ett finger med i spelet i det mesta dessa dagar. Han både hämtade oss och skjutsade oss till flygplatsen och fixade på alla sätt och vis så att vi skulle trivas. Det är han som sitter här på bilden bredvid Christer.

Dansen höll på till klockan 4 (!) men vi var klara vid 1.30 tiden och eftersom vi inte hade några instrument att ta hand om kunde vi återvända till hotellet redan då.

Jag trodde att många svenska dansband spelat på Färöarna , men det är tydligen bara vi och Sven-Ingvars som spelat där. Det var väldigt trevligt så vi åker gärna dit igen nån gång i framtiden.

Den här veckan har det redan varit en spelning. Jag och Sölve spelade i tisdags på eftermiddagsdans i Brunnsparken. Det blev en spelning med blandade intryck. Det ska vara gammeldans var 5:e dans och jag fick ett riktigt hjärnsläpp. När vi hade spelat 3 ½ dans fick jag för mej att vi spelat 4 danser och satte igång med att spela tango. –Jag insåg mitt misstag först efter någon takt. – Oj vilken miss detta var, den här publiken behandlar man inte hur som helst. Jag fick en rejäl utskällning av en man som nästan skrek : Det där gör du aldrig mer om igen. Jag blev nästan lite rädd och tänkte, han kanske kommer in i pausen och vill ge mej stryk. Hans eftermiddag var förmodligen förstörd på grund av min miss, men jag tänkte för mej själv , vilken tur för han att han inte låg på ett operationsbord och att jag var kirurg och gjorde ett misstag. Jag vet inte vad mannen hade jobbat med i sitt liv (var nog pensionär nu) men förmodligen hade han aldrig gjort några misstag på sitt jobb.-Ja det var som sagt en eftermiddag med blandade intryck. Jag blev rejält skraj en gång till när en man spände blicken i mej och sa kraftfullt – Det låter för jävligt…..bra ! Han gjorde med avsikt en rejäl paus innan han sa bra. –Ja hur som helst jag tror nog dom allra flesta var jättenöjda för dom fick ju förutom dom vanliga dansbandslåtarna även en hel hög med gammeldans.

Nästa spelning är på söndag då vi åker till Stockholm och går ombord på Birka Paradise.

Det ska bli jättekul, vi trivs toppenbra där. –Det är en massa av sommarens händelser som jag inte skrivit om, kanske att jag gör en återblick och berättar mer längre fram. Till sist får jag önska alla en trevlig helg !