Eriks blogg

Eriks blogg

Om bloggen

Skriv gärna en kommentar om du känner för det

8/6 Dalaturnè

AllmäntPosted by Erik Lihm Fri, June 08, 2012 23:17:04

Den här veckan är jag ute på en liten Dalaturnè som startade i måndags. Jag åkte då upp till Vikmanshyttan där jag skulle vikariera nästa dag med Ji Coos Duo. Jag passade då på att besöka den man som var den förste arrangören som bokade Erik Lihms orkester, nämligen Rune ”Tummen” Eriksson. Året var 2002 och platsen Vikmanshyttans Folkets Hus. Det var jättetrevligt att tillbringa ett par timmar med 80 årige ”Tummen” i hans lägenhet som låg bara några hundra meter från Folkets Hus. Jag blev imponerad av hans goda minne . Han berättade att vi kom dit 3 dagar för själva spelningen för att repetera - det hade jag glömt, jag trodde vi kom dagen innan.

Spelningen på tisdagen var en PRO dans och Ji Coos Duo består vanligtvis av Jens Carlsson och hans son Thomas , men jag hoppade in istället för Jens som befann sig långt upp i Norge. –Jag tycker det är spännande att vikariera, det fanns några låtar jag aldrig hört förut, men jag tror inte publiken märkte att jag inte spelat dom förut, för man har med åren fått en viss rutin att smyga lite om man inte vet precis hur låtarna går.

Spelningen var slut redan kl 17 och efter en ganska snabb nerpackning styrde jag kosan mot Älvdalen och hem till Kerstin Forslund. –Jag trodde dock inte att jag skulle ta mej dit. Strax efter Leksand small det till i husbilen och det kom ett konstigt pysande ljud därefter. Jag stannade bilen omedelbart och kollade först däcken och sedan motorn, Jag kunde dock inte se något konstigt och bestämde mej för att köra försiktigt in mot Rättvik och där stanna till vid någon bensimack och ev. ringa efter hjälp. –När jag körde vidare kändes bilen väldigt orkeslös och jag befarade att något allvarligt hänt med motorn,

Framme i Rättvik öppnade jag motorhuven igen och nu upptäckte jag vad som var galet. –En tjock slang hade lossnat och jag lyckades fixa det hela utan hjälp utifrån. Med hjälp av en skruvmejsel lossade jag slangklämman och lyckades sen placera slangen på rätt ställe och skruvade till slangklämman, så tack och lov var det inget fel på motorn.

Efter en kvällssmörgås hos Kerstin och litet prat var det så dags att krypa till kojs, för det blev väckning redan 7.00 nästa dag för dusch , frukost och sen avresa mot Siknäs kyrka där vi skulle spela kl 11 på Nationaldagsfirandet.

Kl 9.20 var vi framme för inpackning av utrustningen. Det var lite speciellt för när det var slut i kyrkan skulle det bli kaffe i Bygdegården och vi skulle spela även där. –Eftersom det ju tar en viss tid att packa ner och packa upp, bestämde vi oss för en variant vi aldrig provat förut. Vi skulle spela nästan akustiskt i Bygdegården , dragspel för min del och gitarr och sång för Kerstin. Vi plockade dock med en liten förstärkare med inbyggd högtalare så att det skulle höras vad vi pratade om och vad som sjöngs.

Ska jag vara helt ärlig var jag lite skeptisk till detta upplägg från början, d.v.s att vi skulle spela på 2 ställen med bara ett kort uppehåll för upp och nerpackning. Hur som helst detta upplägg visade sig vara hur bra som helst och det blev en väldigt personlig och trevlig förmiddag tillsammans med byborna men även en del långväga gäster (från Tyskland) . Så här i efterhand måste jag säja att jag är djupt imponerad av organisation för detta Nationaldagsfirande – ingen nämnd , ingen glömd. Ett sådant här firande med början i kyrkan och fortsättning i bygdegården bör ju stärka bysammanhållningen rejält. Detta är onekligen något att ta efter för andra församlingar. Den vackra kyrkan med dess fantastiska läge bidrog ju ytterligare till att detta blev en mycket minnesvärd dag.

Eftersom vi slutade så pass tidigt hann vi åka tillbaks till Kerstin och repetera in några nya låtar inför sommarens spelningar där vi kommer att spela i både Värmland, Dalarna och Hälsingland.

Igår morse blev det så resa till Malung där jag direkt åkte in till Orrskogen (Folkets Park) för jag var väldigt nyfiken på hur den nya dansbanan såg ut. –Jag hade ju fått förhandsbesked om att det inte var någon liten bana utan en riktigt rejäl – det stämde bra , den är inte helt klar än , men kommer att vara det till vecka 29 då Dansbandsveckan går av stapeln. De kommer alltså att finnas 6 olika dansbanor från och med detta år. Det borde minska trängseln lite, men det är inte helt säkert, för intresset är enormt inför årets dansbandsvecka, så det blir med stor sannolikhet besöksrekord även detta år.

Det händer en hel del i Malung. Idag startade Malungs Marknad som är 2 gånger per år och jag brukar sällan ha tillfälle att besöka den, men nu passade det perfekt eftersom jag inte hade någon spelning denna helg. Det har varit en jättetrevlig dag och man har träffat en massa gamla bekanta både såna som man nyligen träffat , men även några som det var över 40 år sen jag såg. Bland alla bekanta personer fanns förstås Vild Hasse en härlig personlighet som är lika pigg och glad idag (trots att det är något år sedan han passerade 70) som han alltid brukar vara när man träffar han.

Nu vill jag önska alla en fortsatt trevlig sommar så får vi se när jag präntar ner några rader nästa gång.